söndag 2 november 2008

Trodde jag skulle förlora min "lilla" Fia


I fredags vid 8-tiden på morgonen började Fia kräkas i mängder. Ja jag kan lova att det var mängder. Papper var inte att tänka på utan det blev en skyffel. Kräkningarna avtog inte och till slut började det att komma blod också. Ringde djursjukhuset flera gånger och frågade om råd. Till slut fick jag tag i veterinären som är kopplad till kenneln där hon är köpt och det avgjorde det hela. Veterinären tyckte trots allt att vi skulle avvakta för hundar i hennes ålder (8 mån) tuggar i sig allt möjligt skit och de klarar det mesta. Hon fick A-fil i små mängder och efter ett par timmar var hon som vanligt igen. Det underlättar ju om veterinären känner till rasen.
Hundar av den här storleken har lätt för att få magomvridning.


MAGOMVRIDNING

Magomvridning är en mycket AKUT LIVSHOTANDE sjukdom - här gäller det att agera så fort som möjligt. AVVAKTA INTE OM DU MISSTÄNKER MAGOMVRIDNING, DETTA ÄR AKUT OCH DET FINNS INGEN TID ATT AVVAKTA PÅ!

Magomvridning drabbar oftast stora hundraser med en djup bröstkorg. Men även små raser drabbas ibland.

Det som händer vid en magomvridning är just precis -att magen vänder sig!

Det kan vara lite svårt att se från början om hunden drabbats av en magomvridning då magen ligger skyddad under revbenen. Men man kan känna på magen och de bakre revbenen om de buktar utåt något - man kan knacka lite försiktigt med fingertopparna och då kan det låta som ett ihåligt rum, eller ett trumliknande ljud.
Man vet inte exakt varför vissa hundar får detta, men då det oftast är större hundar kan man misstänka kroppsbyggnaden.

Man vet också att en del hundar som utsätts för stress har fått det, hundar som inte trivs i hundgårdar, Slapphet i övre magsäcken m.m.

Man vet också att en hund som äter för fort och en stor portion foder kan få det, det och att man rastar sin hund för tätt på maten.
Ett torrfoder som sväller efter hand, samt mycket vatten på det m.m.
Man bör dela upp maten - minst två ggr per dygn.

Symptom; Hunden blir oftast orolig och börjar vanka fram och tillbaks.
Den försöker oftast kräkas, men får inte upp något - endast skum och slem, den kan gnälla och få svårt med andningen.

Lite längre fram ser man att magen har börjat svälla upp...
När magen sväller upp så här, så trycker den på övriga organ, mjälten, lungorna - och hjärtat kan komma i orytmn.

Behandling; Man måste snabbt få ut gaser, foder, vatten ur hunden.
Man brukar föra en slang ner genom munnen å då försöka tömma maginnehållet.
Tyvärr går inte detta alltid, då magen har snörjt ihop sig alltför mycket.

Då punkterar man först magsäcken med en grov kanyl så att trycket blir mindre, men det finns många risker med det också, man måste veta exakt var man ska punktera. Därefter använder man då slangen.
Bor man mycket långt bort från veterinären, ringer man upp dom å får råd hur man går tillväga - då tiden är ens värsta fiende när det gäller magomvridning.

Har man en hund vars familj man vet att många har fått magomvridning, å då man bor långt från veterinär - bör man absolut låta veterinären hjälpa en om hur man ska göra om ifall att det sker.

En del ggr hinner man inte göra annat än att öppna hunden direkt, en stor risk då hunden redan är i mycket dålig kondition.

När man väl fått tömt hunden röntgar man den för att se om den är helt tömd, är den inte det - finns risken att den sväller upp igen.

Efter det låter man hunden vila och återhämta sig ett par dagar, sen är det verkligen rekommenderat att operera fast magsäcken i mellangärdet, för att på så sätt försöka undvika den att vända sig igen.

2 kommentarer:

Namn: Eva sa...

Vilken tur att "lilla" Fia blivit frisk igen! Skönt att höra!

Mita sa...

Det är det man kallar tarmvred va, skönt det är OK nu.